NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Gele vuilniszakken bestand tegen Leidse meeuwen

  vuilnis_01.jpg

  De gemeente Leiden deelt 150.000 gele vuilniszakken uit die bestand zijn tegen de scherpe snavels van meeuwen. De gemeente wil met deze proef het zwerfvuil in het centrum van de stad terugdringen, zo liet een woordvoerster maandag weten.

  Leiden hield vorig jaar op kleine schaal een proef met de gele zakken. ,,Dit keer betrekken we het hele winkelgebied in het centrum van de stad bij de proef'', aldus de zegsvrouw.

  Duizenden meeuwen houden huis in de gemeente. De beesten scheuren vuilniszakken open en houden met hun gekrijs mensen uit hun slaap. Proeven met valkeniers en het weghalen van eieren hebben in het verleden geen resultaat opgeleverd. In april komt de sleutelstad met een rapport. Dan moet bekend worden of de gele zakken het wondermiddel zijn tegen de meeuwenoverlast.

  De gele zakken zijn veel geavanceerder dan de bekende grijze variant. Meeuwen die de vuilniszakken willen opentrekken om zo etensresten te kunnen bemachtigen, kunnen er hooguit een gat in prikken, maar ze kunnen het materiaal niet verscheuren.

  Winkeliers en particulieren kunnen de zakken vanaf 7 januari ophalen bij twintig uitdeelpunten in het Leidse centrum.

  Bron: ANP

  Geplaatst in: Nieuws