Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Geleen krijgt eerste elektrische crematieoven

  •  
13-02-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
114 keer bekeken
  •  
begraafplaats

© Foto: pixabay

Elektrisch cremeren in plaats van een crematie met op het gasnet aangesloten ovens. In het Limburgse Geleen wordt dit mogelijk. Daar wordt woensdag de eerste elektrische crematieoven van Nederland geplaatst, meldt uitvaartorganisatie DELA.

Overgang naar elektrisch

De oven komt te staan bij DELA-crematorium Nedermaas. Van oudsher zijn crematieovens in Nederland aangesloten op het gasnet en gemiddeld is voor een crematie volgens DELA 60 kubieke meter gas nodig. “In Nederland is het gemiddelde gasverbruik van een huishouden ongeveer 1500 kubieke meter per jaar. De overgang naar elektrische crematieovens vermindert de CO2-uitstoot met zo’n 113 kilogram per crematie”, aldus DELA.
Gas was tot voor kort de meest efficiënte brandstof voor crematieovens, maar door technische ontwikkelingen is elektriciteit efficiënter geworden en is het gebruik ervan nu haalbaar voor crematies, aldus de uitvaartorganisatie. “Daarmee is elektrisch cremeren een goed alternatief geworden in het streven om het gebruik van fossiele brandstoffen te verminderen”, aldus DELA.

Geen verschil

Praktisch gezien maakt het kiezen voor elektrisch cremeren geen verschil. Het kost evenveel. De elektrische oven in Geleen is over een paar weken operationeel, als ook een interne verbouwing daar klaar is. DELA wil naar eigen zeggen in nieuwe crematoria geen gasovens meer plaatsen en bij vervanging van bestaande ovens vooral naar de elektrische variant kijken.
In Groningen en Bemmel, waar nieuw te bouwen crematoria moeten komen, worden dan ook elektrische ovens geplaatst.
Bron: ANP

Meer over:

gas, elektrisch, cremeren
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.