NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Geleen krijgt eerste elektrische crematieoven

  begraafplaats
  Foto: pixabay

  Elektrisch cremeren in plaats van een crematie met op het gasnet aangesloten ovens. In het Limburgse Geleen wordt dit mogelijk. Daar wordt woensdag de eerste elektrische crematieoven van Nederland geplaatst, meldt uitvaartorganisatie DELA.

  Overgang naar elektrisch

  De oven komt te staan bij DELA-crematorium Nedermaas. Van oudsher zijn crematieovens in Nederland aangesloten op het gasnet en gemiddeld is voor een crematie volgens DELA 60 kubieke meter gas nodig. “In Nederland is het gemiddelde gasverbruik van een huishouden ongeveer 1500 kubieke meter per jaar. De overgang naar elektrische crematieovens vermindert de CO2-uitstoot met zo’n 113 kilogram per crematie”, aldus DELA.

  Gas was tot voor kort de meest efficiënte brandstof voor crematieovens, maar door technische ontwikkelingen is elektriciteit efficiënter geworden en is het gebruik ervan nu haalbaar voor crematies, aldus de uitvaartorganisatie. “Daarmee is elektrisch cremeren een goed alternatief geworden in het streven om het gebruik van fossiele brandstoffen te verminderen”, aldus DELA.

  Geen verschil

  Praktisch gezien maakt het kiezen voor elektrisch cremeren geen verschil. Het kost evenveel. De elektrische oven in Geleen is over een paar weken operationeel, als ook een interne verbouwing daar klaar is. DELA wil naar eigen zeggen in nieuwe crematoria geen gasovens meer plaatsen en bij vervanging van bestaande ovens vooral naar de elektrische variant kijken.

  In Groningen en Bemmel, waar nieuw te bouwen crematoria moeten komen, worden dan ook elektrische ovens geplaatst.

  Bron: ANP

  Geplaatst in: Nieuws

Meer in Nieuws