Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Geluidencursus: uilen

  •  
04-05-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
25806 keer bekeken
  •  
Kerkuil

© Rob Buiter

Het geluid van de bosuil is verworden tot een cliché in 'spannende films'. Welke geluiden hebben al die uilen nog meer in huis? Leer de verschillende uilengeluiden herkennen!

Kerkuil

Bij de kerkuil moet je wel echt je best doen om zijn geluiden 'zang' te noemen. Hij laat vooral een langgerekte, hoge krijs horen: 'schrúúúúúw'
Ransuil
De ransuil heeft relatief veel variatie in zijn roep en zang, voor een uil. Het mannetje roept om de paar seconden kort 'oehoe'. Het lijkt een beetje op het geluid dat je krijgt als je over een lege fles blaast. Het vrouwtje maakt een hoger, fluitend geluid. 

Bosuil

Het bekendste geluid van de bosuil is de cliché uilenroep: 'Hoeoeoe .... hoe..hoehoehoeoeoeo'. Man, maar vooral vrouw roepen ook 'kliwiek' naar elkaar. 

Steenuil

In het Brabants heet de steenuil 'katuil'. Dat komt door zijn bekendste geluid: een kort, hoog 'miauw' 

Oehoe

De oehoe heeft de onomatopee uitgevonden! Geen vogel roept zo indrukwekkend zijn eigen naam, al is de 'hoe' vaak wat zacht en zo laag dat je goed moet luisteren om hem te horen: OE-hoe!

Eerdere afleveringen van de geluidencursus beluisteren?

Via deze links zijn de oude afleveringen terug te vinden:
De quiz na de eerste serie geluidencursussen  staat hier
De geluiden van ruim 200 Europese vogels zijn beschreven in de  Veldgids Vogelzang  van Dick de Vos, waar Henk Meeuwsen  een app  bij maakte.

Meer over:

geluid, uil
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.