Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op NPO Radio 1
Elke dinsdag om 19.20 uur op NPO2

 • Geluidenquiz - week 40_02_10_2015

  IMG_8098.jpg

  Het geluid van afgelopen week is van ruisende populieren. De populier wordt ook wel poppel of peppel genoemd. De snelgroeiende bomen kunnen tot 40 m hoog worden. De maximale leeftijd van de populier ligt op ongeveer tweehonderd jaar. Voor een goede groei hebben de bomen veel licht nodig. Het hout is wit tot grijsachtig van kleur. Het wordt voor veel doeleinden gebruikt. In Nederland worden er klompen van gemaakt.

  Geluidenman Henk Meeuwsen nam het geluid op in een populierenlaan in zijn woonplaats Wageningen. Het fragment wat we lieten horen maakt onderdeel uit van een grotere opname, die volgende week op CD verschijnt. Een symfonie van geruis, noemt Henk het, maar je kan ook zeggen: een requiem. Want een groot aantal populieren langs de laan gaat binnenkort gekapt worden. Meer informatie over cd én boek is te vinden op populierenboek.nl. Zondag over een week, 11 oktober, is het de Dag van de Populier. 

  Winnaar van afgelopen week is Addy Glas uit Zaandam.


  Fotograaf: bruinekikker

  Ook in 2015 is er weer elke week een bijzonder natuurgeluid. Je krijgt een week de tijd om uit te vinden wat het is, want de volgende zondag vertellen we meer over het mysterieuze geluid. We houden elke week de stand bij van inzenders die het goed hebben dus het gaat lonen als je elke week meedoet.

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media

Meer in Fragment Radio