Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op NPO Radio 1
Elke dinsdag om 19.20 uur op NPO2

 • Geluidenquiz - week 42_15_10_2015

  gibbon_04.jpg
  Fotograaf: tom1963

  Het geluid van deze week is van een gibbon in Artis. Gibbons zijn ranke mensapen uit Zuidoost-Azië  met korte benen en in verhouding bijzonder lange armen. Ze hebben net als de mens en de grote mensapen geen staart. Er bestaan 17 soorten gibbons. De bekendste soorten zijn de withandgibbon en de siamang. Deze komen alleen in Zuidoost-Azië voor. Elf van de zeventien soorten hebben de status bedreigde diersoort op de rode lijst van de IUCN. Illegale handel en vernietiging van leefomgeving vormen de grootste bedreiging.

  100 verschillende noten
  Zingen doen gibbons veel. Het gezang begint met korte introductie-nootjes. De dieren reageren op elkaar met korte strofen en gaandeweg ontstaat er een echt duet. Glijdende tonen, van omlaag naar omhoog, en weer omlaag, afgesloten met korte felle uithalen. Een zangsessie kan wel een half uur achtereen duren en bestaat uit meer dan honderd verschillende noten.  

  Winnaar van deze week is Nicolien Bottema uit Yde. 

  Ook in 2015 is er weer elke week een bijzonder natuurgeluid. Je krijgt een week de tijd om uit te vinden wat het is, want de volgende zondag vertellen we meer over het mysterieuze geluid. We houden elke week de stand bij van inzenders die het goed hebben dus het gaat lonen als je elke week meedoet.

  Bron: Artis

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media

Meer in Fragment Radio