NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Geluidenquiz - week 51_09_12_2015

  2015-12-08_at_10-33-51.jpg

  In deze tijd van het jaar worden de pups van de grijze zeehonden in de Waddenzee geboren. Op het eilandje Richel liggen nu ruim 500 jongen, plus even zoveel zogende moeders en nog een paar honderd hitsige mannetjes.

  De grijze zeehonden werpen hun jongen in de winter omdat ze in andere gebieden afhankelijk zijn van pakijs om veilig te kunnen baren. In de winter zijn er minder rovers, zeker op het ijs. Om die reden worden de grijze zeehonden ook geboren met een dikke, witte bontjas aan.

  De vrouwtjes blijven de eerste drie weken bij de jongen om ze te zogen. Op Richel, in Nederland het epicentrum van de geboortegolf van deze dieren, ligt het nu dan ook flink vol. Zodra de jongen worden 'gespeend' worden de vrouwtjes direct weer korte tijd paringsbereid. De hele zoogtijd liggen de mannetjes op dat moment te wachten. Ondertussen doen ze niet veel meer dan knokken om een harempje te verzamelen en te verdedigen tegen andere mannetjes.

  Het gaat al jaren crescendo met de zeehonden in de Waddenzee. Echte harde aantallen zijn moeilijk te geven, zegt onderzoekster Sophie Brasseur van IMARES op Texel. 'Het lijkt er sterk op dat onze populatie een onderdeel is van een veel grotere populatie die voor het grootste deel rond de Britse eilanden leeft. Er is in ieder geval veel uitwisseling tussen die populaties. Uit genetisch onderzoek zal de komende jaren moeten blijken hoe 'anders' onze grijze zeehonden eventueel zijn.'

  Meer foto's van het bezoek aan Richel zijn te vinden op de fotosite van verslaggever Rob Buiter. Met hartelijke dank aan de bemanning van de Asterias voor de gastvrijheid en de lift ;-) 

  Winnaar van deze week is Ireen de Jonge uit Leeuwarden.

  Speel de geluidenquiz
  Ook in 2015 is er weer elke week een bijzonder natuurgeluid. Je krijgt een week de tijd om uit te vinden wat het is, want de volgende zondag vertellen we meer over het mysterieuze geluid. We houden elke week de stand bij van inzenders die het goed hebben dus het gaat lonen als je elke week meedoet.

  Doe mee en raad het nieuwe geluid.

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media

Meer in Fragment Radio