Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Genenbank bestaat 10 jaar

  •  
13-05-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
177 keer bekeken
  •  
IMG_20160512_110609832.jpg

© Lammert Kragt van Staatsbosbeheer bij de geknotte wilgen.

In boswachterij Roggebotzand bij Dronten beheert Staatsbosbeheer namens de overheid een heel bijzondere collectie van ruim 25.000 bomen en struiken: de nationale genenbank. Op zondag 15 mei is het precies 10 jaar geleden dat deze plek werd geopend door minister Veerman.
GenenbankDe collectie bestaat uit genetisch de meest oorspronkelijke exemplaren van 57 soorten bomen en struiken die sinds de laatste ijstijd in Nederland voorkomen, zoals de jeneverbes, de wilde appel en diverse rozensoorten. Naar schatting bestaat nog minder dan 5% van de bomen en struiken in Nederland uit deze oorspronkelijke vegetatie. Veel bomen en struiken zijn wel inheems maar niet autochtoon. Van oorsprong komen ze niet van Nederlandse bodem.
appels1
De wilde appel in de genenbank.
Om de autochtone soorten veilig te stellen, is destijds gebruik gemaakt van kaarten uit 1850. In oude bossen zijn bijna 60 van de ruim 100 oorspronkelijke Nederlandse soorten gevonden. Ze zijn daarna vermeerderd en vervolgens uitgeplant in de genenbank. Een groot deel van deze soorten zou anders zijn uitgestorven.
bomen2
Zieke en gezonde essen.
Inheemse bomen en struiken planten
De afgelopen jaren zijn vanuit de genenbank veel parken, plantsoenen en natuurgebieden via stekken of zaad weer voorzien van de oude soorten. Inheemse bomen en struiken zijn een actueel thema in een veranderend klimaat. Doordat ze al honderden jaren voorkomen in ons Nederlands klimaat zijn ze veel sterker en minder vatbaar voor hier heersende ziekten en plagen zoals meeldauw en bacterievuur. Daarnaast leveren ze een belangrijke bijdrage aan de biodiversiteit.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.