Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Genomineerd voor de JWP 2019: een vogelgids voor niet-bestaande vogels

  •  
20-09-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
90 keer bekeken
  •  
kunstwerk niet bestaande vogels

© Kunstwerk: O.C. Hooymeijer

De steenbroeder, de Duitse reiger, de veentrapper en de St. Jansuil. Namen van vogels, vogels die zijn ontsproten aan het brein van kunstenaar O.C. Hooymeijer. "Ze zijn niet waar, maar hadden waar kunnen zijn", zegt hij er zelf over. Ze staan allen in de  'Nieuwe gids voor de niet-bestaande vogels van Europa'.

Jan Wolkers Prijs 2019

De gids van O.C Hooymeijer is samen met nog vier andere boeken genomineerd voor de Jan Wolkers Prijs, de prijs voor het beste natuurboek. Juryvoorzitter Jean-Pierre Geelen: " Dit boek is een pastiche op het genre vogelgids. Maar tussen die humor en parodie glinstert ook wel oprechte vogelliefde. Er zitten meer lagen in, dat is toch wel het aantrekkelijke van dit boek".

Vogelkijkhut

Om deze vogels te bewonderen heeft de schrijver vlakbij het Friese dorp Spanga een vogelkijkhut gebouwd. Een hele speciale kijkhut die niet-bestaande vogels en wel-bestaande vogels perfect weet te combineren. "Er komen vijf kijkers te hangen. Die kun je niet scherp stellen. "Ja, eentje", vertelt Hooymeijer. "Want alleen als je goed kijkt, kun je de vogels zien." De vogelhut, door O.C Hooymeijer zelf gebouwd, is onderdeel van het randprogramma van Opera Spanga in het kader van Culturele Hoofdstad Leeuwarden-Fryslân 2018.

Rottige Meenthe

Gelegen aan het Voetpad kijkt de vogelaar uit over het prachtige gebied van de Rottige Meenthe. In de hut hangen kleurrijke informatieborden met wetenswaardigheden over zo'n 50 niet-bestaande, vogels. In samenwerking met Staatsbosbeheer zal de vogelkijkhut ook worden ingezet voor excursies, educatieve activiteiten en workshops voor jong en oud. Meer informatie vind je hier.
vogelkijkhut
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.