Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Geologgen van de kleine karekiet en bosrietzanger

  •  
14-06-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
152 keer bekeken
  •  
Kleine karekiet met geologger

© Kleine karekiet met geologger op zijn rug. Fotograaf: Jesper Buursink

Dat de kleine karekiet en de bosrietzanger ergens in Afrika overwinteren is bekend maar waar ze precies verblijven en via welke route ze daarheen trekken is nog een mysterie. De informatie die verzameld wordt met de geologger moet hier verandering in brengen.

Kleine karekiet en bosrietzanger

De kleine karekiet en de bosrietzanger zijn twee veel voorkomende kleine vogels die in rietkragen leven. De twee vogels zijn zeer moeilijk van elkaar te onderscheiden met het blote oog. Door de vleugels op te meten en de kleur van de poten te vergelijken kun je bepalen of het kleine karekiet of een bosrietzanger is. Hoewel de vogels veel geziene gasten zijn in Nederland in de zomer is er weinig bekend over de trekroutes en de overwinteringsgebieden.
Kleine karekiet en bosrietzanger

© Zoek de verschillen? Links de kleine karekiet en rechts de bosrietzanger. Fotograaf: Jesper Buursink

Geologger

Door de technische ontwikkeling van de geologgers, die steeds lichter en kleiner worden, was het vorig jaar mogelijk om de kleine bruine vogels voor het eerst te loggen. 20 kleine karekieten en 5 bosrietzangers werden voorzien van een geologger die meer inzicht kunnen geven over de trekroute en exacte overwinteringsgebieden van de vogels. De logger meet de inval van het licht en via een ingewikkelde berekening kunnen de onderzoekers zo bepalen waar de kleine karekiet en de bosrietzanger zich op de aarde bevindt. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.