NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Geologgen van de kleine karekiet en bosrietzanger

  Kleine karekiet met geologger
  Kleine karekiet met geologger op zijn rug. Fotograaf: Jesper Buursink

  Dat de kleine karekiet en de bosrietzanger ergens in Afrika overwinteren is bekend maar waar ze precies verblijven en via welke route ze daarheen trekken is nog een mysterie. De informatie die verzameld wordt met de geologger moet hier verandering in brengen.

  Kleine karekiet en bosrietzanger

  De kleine karekiet en de bosrietzanger zijn twee veel voorkomende kleine vogels die in rietkragen leven. De twee vogels zijn zeer moeilijk van elkaar te onderscheiden met het blote oog. Door de vleugels op te meten en de kleur van de poten te vergelijken kun je bepalen of het kleine karekiet of een bosrietzanger is. Hoewel de vogels veel geziene gasten zijn in Nederland in de zomer is er weinig bekend over de trekroutes en de overwinteringsgebieden.

  Zoek de verschillen? Links de kleine karekiet en rechts de bosrietzanger. Fotograaf: Jesper Buursink

  Geologger

  Door de technische ontwikkeling van de geologgers, die steeds lichter en kleiner worden, was het vorig jaar mogelijk om de kleine bruine vogels voor het eerst te loggen. 20 kleine karekieten en 5 bosrietzangers werden voorzien van een geologger die meer inzicht kunnen geven over de trekroute en exacte overwinteringsgebieden van de vogels. De logger meet de inval van het licht en via een ingewikkelde berekening kunnen de onderzoekers zo bepalen waar de kleine karekiet en de bosrietzanger zich op de aarde bevindt. 

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media

Meer in Fragment Radio