Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Gestrande bruinvis vaak aangevallen door zeehond

  •  
07-08-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
66 keer bekeken
  •  
buinvis.jpg

© Bruinvis- Fotograaf: jannave

Jaarlijks stranden er zo'n 700 bruinvissen aan de Nederlandse kust. Vijfenvijftig dode, gestrande exemplaren zijn onderzocht door de Universiteit Utrecht en Wageningen. Hieruit blijkt dat bijna één derde van deze bruinvissen is aangevallen door grijze zeehonden en ook daardoor strandt. Zo meldt de website van Nature Today .

Meer bruinvissen

Het gaat goed met de bruinvis in de afgelopen 40 jaar. Er is een sterke toename te zien in hun aantallen in vooral de zuidelijke Noordzee. Van september tot en met april komen duizenden bruinvissen in de kustwateren voor. Daarmee gepaard groeide het aantal strandingen van dode bruinvissen sterk.

Doodsoorzaken achterhalen

Nederland is verplicht zich in te zetten om de bruinvispopulatie in haar wateren in stand te houden. Zo is er een efficiënt systeem voor het verzamelen van gestrande dieren en het uitvoeren van postmortaal onderzoek om onder meer een doodsoorzaak vast te stellen. Een van de hoofddoelen van het onderzoek is het aantal bruinvissen te achterhalen dat door menselijk toedoen is gestorven, zoals bijvangst.
Nu blijkt dat de meeste in 2016 zijn gestorven door aanvallen van de grijze zeehond (31%). Hiernaast komen de doodsoorzaken infectieziekten (29%) en voedseltekort (18%). Bijvangst was de doodsoorzaak bij 11% van de onderzochte bruinvissen.
In de onderzoeksperiode 2008 tot en met 2013 waren de uitkomsten net wat anders. Toen overleed 20% van de onderzochte bruinvissen als gevolg van een aanval door de grijze zeehond, 18% door infectieziekten, 14% door ernstige vermagering en 8% door verhongering. Daarnaast was bijvangst een van de meest voorkomende doodsoorzaken, bij 20% van de onderzochte bruinvissen.
grijze zeehond met platvis

© Fotograaf: belterman

Grijze zeehond met platvis, fotograaf belterman.

Verschillend onderzoek?

Van de onderzochte bruinvissen werden aanvallen door de grijze zeehond in 2016 relatief vaker vastgesteld dan in eerdere jaren. Bijvangst werd juist relatief minder als doodsoorzaak gevonden. Dat kan komen door een verschuiving in doodsoorzaken, maar ook door een verandering in het onderzoek. Vorig jaar werden minder dieren onderzocht, met name verse dieren, terwijl in voorgaande jaren meer dieren maar ook minder verse bruinvissen werden onderzocht. Gestrande bruinvissen in de categorie ‘bijvangst’ bleken vaker minder vers, vermoedelijk doordat deze verder van de kust overlijden.
Bron: Wageningen Marine Research
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.