NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Gevolgen Waterschapsverkiezingen

  waterschap sloot slootje zwanen
  Foto: JohanEversFotografie

  Terwijl politiek Den Haag nog nauwelijks van de schok is bekomen na de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen, zijn ook de stemmen geteld bij die andere verkiezingen.
  Nooit eerder gingen zoveel Nederlanders naar de stembus voor de Waterschappen. Wat zijn de belangrijkste gevolgen van deze verkiezingen? En wat gaat de natuur hiervan merken? In Vroege Vogels is Theo Dersjant te gast, vermoedelijk de enige Nederlandse journalist die de waterschappen al jaren op de voet volgt. Hij schreef er ook een boek over: 'Oud bestuur'. 

  Opmerkelijk in de uitslag is het succes van Water Natuurlijk. Deze ‘groene’ partij deed het bij de vorige verkiezingen ook al goed. In negen waterschappen is het de grootste partij. Zondag spreken we ook met Bart Jan Krouwel, de landelijk voorzitter van Water Natuurlijk. De Algemene Waterschapspartij is trouwens ook gegroeid ten opzichte van de vorige verkiezingen.

  Een belangrijk thema dat speelde tijdens deze verkiezingen was de verdroging van de veenweidegebieden. Hierbij zijn de belangen van de boeren vaak anders dan die van de natuurbeweging. De opkomst bij de waterschapsverkiezingen is met 50,5% een stuk hoger dan vier jaar geleden (43,5%).

  Tot 1 juli 2014 werden de waterschapsverkiezingen niet door de Kieswet geregeld, maar door de Waterschapswet. Het waren toen de enige Nederlandse verkiezingen waarbij op afstand gestemd werd via de post. Sindsdien moeten we eens in de vier jaar naar de stembus voor de waterschapsverkiezingen.

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media