Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Gevonden papegaaiduiker terug naar zee

  •  
01-08-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
88 keer bekeken
  •  
Papegaaiduiker

© Bron: Ecomare

De papegaaiduiker die was gevonden op het strand van Egmond is voldoende aangesterkt en uitgezet op zee. De vogel is vanuit Ecomare naar een platform van ENGIE E&P Nederland gevlogen, en is daar los gelaten. 

Gezond

“Hij is goed waterdicht, mooi op gewicht en flink aangesterkt. Kortom, hij is er helemaal klaar voor!” vertelt dierverzorger Mick van Ecomare. Hij bracht de papegaaiduiker naar het vliegveld van Den Helder. In onderstaand filmpje is te zien hoe de papegaaiduiker in zijn kooitje wordt gezet door dierverzorger Mick en vervolgens wordt uitgezet op het platform midden in zee.

Waterdicht verenkleed

In juli is de papegaaiduiker gevonden op het strand van Egmond. In Ecomare is de vogel goed aangekomen. Het grootste probleem was het verenkleed van de vogel dat niet meer goed waterdicht was. Daardoor zonk de papegaaiduiker langzaam naar beneden als zijn veren nat werden. Twee flinke wasbeurten hebben dat probleem opgelost. Eenmaal hersteld moet de papegaaiduiker zo snel mogelijk worden uitgezet, zodat hij niet teveel gewend raakt aan mensen. 

Winter op zee

De papegaaiduikers broeden in de zomer langs de rotskusten van Noord-Frankrijk, Groot-Brittannië, IJsland en de Scandinavische landen. In de winter leven ze in hun eentje op de open zee. De broedtijd loopt nu langzaam ten einde en steeds meer papegaaiduikers trekken weer naar open zee.
Bron: Ecomare
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.