Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Geweld tegen natuurbeschermers

  •  
25-09-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Geweld natuurbeschermers

© Fotograaf: Marieke Wijntjes

Nederlandse boswachters komen in actie tegen het geweld dat natuurbeschermers in andere landen treft. Ze bieden dinsdag de Tweede Kamer een petitie aan waarin Nederland wordt opgeroepen mee te werken aan de totstandkoming van een VN-verdrag dat bedrijven verplicht de rechten van burgers te respecteren. 

Tweehonderd natuurbeschermers dood

Geweld tegen natuurbeschermers komt vaker voor dan men denkt, aldus de boswachters. In landen als Colombia en de Filipijnen zijn burgers steeds vaker slachtoffer als zij natuurgebied proberen te beschermen. Het geweld zou in 2016 aan zeker tweehonderd mensen het leven hebben gekost. 

VN-menserechtenverdrag voor bedrijven

De boswachters vinden dat de Nederlandse regering een grotere rol moet spelen bij het tot stand brengen van het VN-mensenrechtenverdrag voor bedrijven. Ook moet dit verdrag de overheid verplichten de mensenrechten van natuurbeschermers te beschermen. De petitie is ondertekend door 30.000 burgers en 25 natuur- en mensenrechtenorganisaties.
Boswachter Roy Mes: "Ook in de Nederlandse natuurgebieden komen we wel eens in gevaarlijke situaties of ontmoeten we mensen met een kort lontje. Maar elders op de wereld is de strijd om behoud van de natuur ongekend hard, door de steeds maar groeiende vraag naar grondstoffen zoals mineralen, hout en palmolie, maar ook bijvoorbeeld ivoor. Het is daarom hoog tijd om in te grijpen en een einde maken aan het geweld tegen onze collega's.”

War on minerals

In 2012 werd ook een Nederlandse activist vermoord. Willem Geertman, een man die zich tientallen jaren verzette tegen de oprukkende mijnbouw in zijn tweede thuisland, de Filipijnen. Hij werd vlakbij zijn kantoor neergeschoten door twee gewapende mannen. 
Eerder besteedde Vroege Vogels Radio al aandacht aan dit onderwerp. Beluister de uitzending hier.   
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.