Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Gigantische mammoet in schuur achtertuin

  •  
12-02-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
284 keer bekeken
  •  
Grootste mammoet ter wereld

© Bart Schenning en zijn mammoet. Foto: Jesper Buursink

Fossielenjager Bart Schenning heeft in een schuur in zijn achtertuin wellicht de grootste mammoet ter wereld in elkaar gezet. Het heeft hem twintig jaar gekost om de verschillende mammoetbotten van 50.000 jaar oud in elkaar te puzzelen. 

Grootste mammoet

Twintig jaar geleden begon hij aan zijn eerste wolharige mammoet in zijn schuur in de achtertuin. Gelijktijdig begon Bart Schenning aan de samenstelling van een nog groter exemplaar want sommige boten in zijn collectie waren simpelweg te groot voor de eerste mammoet. Naar eigen zeggen is deze de grootste mammoet van Nederland en waarschijnlijk zelfs van de wereld. Dit weet Bart door de achterdijbenen van de mammoet op te meten. Het skelet bestaat in totaal uit 270 originele botten, die vooral als bijvangst met Nederlandse viskotters meekomen. Het dier is vier meter hoog en zes meter lang, weegt twee ton en draagt de naam Bart de Grote.

Puzzel

Het is een enorme puzzel om de 270 botten op de juiste manier in elkaar te zetten. Met name omdat ze afkomstig zijn van verschillende wolharige mammoeten tussen de 50.000 en 80.000 jaar oud. Daarbij moeten de botten soms gerestaureerd worden of zijn ze in stukken gebroken door de boomkornetten. Uiteindelijk wordt de gigantische puzzel bijeen gehouden door een zorgvuldig gemonteerd metalen exoskelet. Uit de botten valt veel af te lezen over de manier van leven en het eetpatroon van de mammoet.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.