Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Goudhaantje levert verrassende prestatie

  •  
22-12-2008
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
53 keer bekeken
  •  
goudhaantje_02.jpg
Vorige week meldde Vogeltrekstation Arnhem dat een goudhaantje in één nacht 142 km heeft afgelegd.
Een verrassende prestatie van dit zangvogeltje, dat samen met het vuurgoudhaantje tot de kleinse vogelsoort van ons land behoort.
Op 26 september om 07.45 uur werd het reislustige goudhaantje, dat was gevangen voor ringonderzoek, in natuurgebied het Zwanenwater bij Callantsoog losgelaten. Het was een jong mannetje met een gewicht 5,4 gram.
 
De volgende ochtend werd het zangvogeltje om 09.30 uur gevangen op Westenschouwen in Zeeland. De reis van 142 km moet hij in één nacht hebben afgelegd, aangezien goudhaantjes ‘s nachts trekken. Voor een klein vogeltje zoals het goudhaantje is dat een hele prestatie.
Natuurgebieden zoals het Zwanenwater van Natuurmonumenten, zijn voor trekkende vogels van groot belang. Ze vinden er voldoende rust en voedsel om zulke prestaties te kunnen leveren.

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.