Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Grijze zandbij_25_04_2016

  •  
25-04-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Op een mooie zonnige dag in april of mei kun je op dijken, in zandputten of op de heide een kolonie grijze zandbijen aantreffen. Dit zijn solitaire bijen, maar ze bouwen wel hun nesten bij elkaar. Dit kunnen wel tot zo’n 200 nesten per vierkante meter zijn.
Ze graven de nesten onder de grond tot zo’n 60 centimeter diep. Hier leggen ze hun eitjes op bolletjes stuifmeel, zodat de uitgekomen larven meteen iets te eten hebben. De ingang van het nest verbergen ze goed, om te voorkomen dat de roodharige wespbij z’n slag slaat.
Deze roodharige wespbij is een parasiet die zoekt naar de nesten van de grijze zandbij. Hierin legt de wespbij haar eitjes, die eerder uitkomen dan die van de grijze zandbij. De larven van de wespbij eten vervolgens het broedsel van de zandbij op. Omdat de roodharige wespbij haar eitjes in andermans nest legt, wordt ze ook wel koekoeksbij genoemd.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.