Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Groen = fout

  •  
01-05-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
152 keer bekeken
  •  
groene_kamiel_DSC07034.jpg
Je zal zelden iemand in Vroege Vogels horen zeggen dat groen fout is, maar deze zondag gebeurt het. Kamiel Spoelstra -op de foto- doet al jaren onderzoek naar de effecten van (straat-)verlichting op dieren. De trend om steeds meer groene lampen te installeren is hem een doorn in het oog.
Rijkswaterstaat en allerlei andere beheerders van wegen en (bedrijfs-)terreinen installeren steeds vaker lantaarnpalen met groen LED-licht. Dat is voor de mens wel een rustgevende kleur, maar veel dieren zijn er niet bij gebaat.
Jaren geleden kwamen Philips en de Nederlandse Aardolie Maatschappij met de primeur van het groen licht. Op boorplatforms op de Noordzee zou het een fantastische oplossing zijn om te voorkomen dat trekvogels oriëntatie-problemen krijgen, maar op land heeft groen licht alleen nadelen.
Meer over het onderzoeksproject van Kamiel Spoelstra: licht op natuur
Meer over het groene licht op boorplatforms: Vroege Vogels
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.