NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Groene letters

  ecofont_logo_witte_bg.jpg

  Voor de prints die je dagelijks maakt gebruik je niet alleen papier, maar ook inkt. En volgens SPRANQ creatieve communicatie uit Utrecht raakt je inktcartridge (of je inkttoner) onnodig snel leeg. SPRANQ heeft daarom een nieuw lettertype ontwikkeld: het Ecofont.
  Het Ecofont is gratis te downloaden en te gebruiken.

  Overigens is volgens letterontwerper Gerard Unger met andere lettertypes nog meer besparing mogelijk. Bovendien is het belangrijk bij het printen ook op andere zaken te letten. Twee getypte regels op een verder leeg papier betekenen ook verspilling, hoe weinig inkt het lettertype ook vraagt.

  Gerard Unger (Arnhem, 22 januari 1942) is internationaal een van de bekendste letterontwerpers. Hij studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en werkte vervolgens bij Total Design, Prad en Joh. Enschedé. In 1975 vestigde hij zich als zelfstandig ontwerper. Sinds 2006 is hij hoogleraar typografie aan de Universiteit Leiden. Daarnaast doceert hij aan de universiteit van Reading. Hij woont en werkt in Bussum.
  Behalve een groot aantal lettertypen, waaronder voor de ANWB-wegwijzers, maakte hij ook ontwerpen speciaal voor kranten (lettertypen met een grote x-hoogte en grote binnenvormen zoals Swift, Gulliver, Coranto en Vesta). Hij ontwerpt verder onder meer huisstijlen, tijdschriften, munten, boeken, logo’s en postzegels. Zijn letterontwerpen zijn in gebruik bij o.m. de kranten USA Today en de Stuttgarter Zeitung, en het Nederlandse dagblad Trouw (deze gebruikt de Swift).

  Tip:

  De meeste printers hebben nu al de mogelijkheid om zuiniger te printen. Zoek daartoe onder de knop "Eigenschappen". 

  Geplaatst in: Fragment TV

Media