Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Groenten verbouwen op zilte grond

  •  
22-02-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
394 keer bekeken
  •  
Landbouw.jpg
Nederlandse onderzoekers hebben een baanbrekende oplossing gevonden om gewassen te laten groeien op afgeschreven zoute landbouwgrond. Ons land heeft hiermee een troef in handen om een wereldwijd voedselprobleem aan te pakken, zo schrijft de Telegraaf. Wetenschappers van meerdere Nederlandse universiteiten hebben samen met ondernemers vastgesteld dat specifieke soorten aardappels, wortels, rode uien, witte kool en broccoli uitstekend groeien als zij via slangetjes druppels zilt water bij de wortel krijgen. Als een boer dit water van bovenaf zou sproeien, gaat de plant dood.
De speciale teeltmethode wordt al een tijdje in de praktijk getest op Texel bij ’zilte boer’ Marc van Rijsselberghe, vader van tweevoudig olympisch kampioen windsurfen Dorian van Rijsselberghe. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. Steeds meer boeren in Nederland hebben last van zout water in de bodem. Dit wordt veroorzaakt door de stijgende zeespiegel in combinatie met een dalende bodem.
Staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken) is blij met de revolutionaire ontwikkeling: „Wereldwijd is een miljard hectare landbouwgrond door verzilting afgeschreven. Met onze kennis en onze gewassen kan die grond weer gebruikt worden om voedsel te produceren.”
Bron: ANP

Meer over:

zilt, landbouw
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.