NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Grondelnijntje

  grondelnijntje.jpg

  Nederland heeft er een nieuwe onderwatersoort bij: het grondelnijntje. Een parasitair roeipootkreeftje dat te vinden is op de zwarte grondel. Het ronde vrouwtjeslichaam met twee eizakjes doet sterk denken aan Nijntje, de creatie van Dick Bruna.

  In samenwerking met een Britse wetenschapper en met de hulp van sportduikers hebben Nederlandse biologen een voor de Nederlandse kust nieuw parasitair roeipootkreeftje, het grondelnijntje, ontdekt. De eerste waarnemingen van dit minuscuul kleine visparasietje dat leeft op de huid van zoutwatergrondels zijn uit de zomer van 2013. Maar pas onlangs bleek dat het het grondelnijntje betrof: een soort die pas in 1985 voor het eerst door de wetenschap is beschreven.

  Dat het determineren van roeipootkreeftjes specialistenwerk is en uitsluitend met zekerheid kan geschieden met verzamelde dieren en een microscoop blijkt wel uit de karakteristieke kenmerken van het grondelnijntje: de klauw van de kaakpoot (maxillipede), een van de monddelen van de copepode, is zwak gebogen en heeft aan de basis een haar die ruim twee keer zo lang is als de klauw zelf.

  Bron: stichting Anemoon

  Foto: Marco Faasse

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media