Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Groningen bant wilde dieren uit circus en Sinterklaasintocht

  •  
31-03-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
circusolifant.jpg
Circussen met wilde dieren zijn niet langer welkom in de gemeente Groningen. Een motie van de Partij voor de Dieren waarin de fractie opriep een voorkeursbeleid in te stellen voor circussen zonder wilde dieren werd met steun van de PvdA, SP, VVD, GroenLinks, de Stadspartij en D66 aangenomen. Ook werd met dezelfde meerderheid een motie voor een verbod op het gebruik van olifanten in de traditionele Sinterklaasintocht gesteund. Dierenbeschermingsvereniging Wilde Dieren de Tent Uit roept andere gemeenten op dit voorbeeld te volgen.
Uit onderzoek bleek onlangs dat het aandeel van circussen met wilde dieren is gedaald van 83% (2006) naar 35% (2010). Het wordt hierdoor voor gemeenten steeds eenvoudiger om te kiezen voor een circus zónder (wilde) dieren. Leonie Vestering, directeur Wilde Dieren de Tent Uit, werd eerder door de gemeente Groningen uitgenodigd voor een expertmeeting dierenwelzijn en adviseerde Groningen een voorkeursbeleid in te stellen voor circussen zonder (wilde) dieren.
De gemeente Heemskerk ontwikkelde in 2009 een voorkeursbeleid voor circussen zonder (wilde) dieren en wil graag naar de bevolking toe een voorbeeld stellen hoe respectvol met dieren moet worden omgegaan. Naast Amsterdam en andere gemeenten heeft nu ook de gemeente Groningen dit model met succes overgenomen.
De aandacht voor de motie ontstond rond de sinterklaasintocht in 2010 toen er in Groningen veel discussie was over het meelopen van twee olifanten in de optocht. Met name het welzijn van de twee vrouwtjes olifanten Carla en Rani van circus Renz Berlin stond ter discussie. Carla en Rani werden in Azië het wild gevangen en onder dwang getraind. In opdracht van het voormalige ministerie van Landbouw onderzocht de Universiteit van Wageningen het welzijn van circusdieren. Zo concludeerden de onderzoekers dat Carla en Rani tot 95% van de tijd aan voor- en achterpoot vastgeketend staan, suboptimale voeding krijgen en dat een prikstok wordt gebruikt om de dieren te domineren. Tevens ontbrak bij het circus iedere vorm van betrouwbare dieradministratie. De olifanten Carla en Rani vertonen dagelijks urenlang gestoord gedrag. Naast de dierenwelzijnsaspecten brengt het los laten lopen van wilde olifanten tussen het publiek onverantwoorde veiligheidsrisico’s met zich mee.
Bron: Wilde dieren de tent uit
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.