NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Groot stuk barnsteen gevonden op Ameland

  ameland_06.jpg

  Op het strand van Ameland blijkt vorige week een groot stuk barnsteen te zijn gevonden. Het ovale blok van 2,5 kilo is woensdag door de vinder in bruikleen afgestaan aan het Natuurcentrum op het Waddeneiland.

  Hars
  Barnsteen is een fossiele hars van naaldbomen. Het spul is miljoenen jaren geleden uit de bomen gedropen en daarna versteend. Barnsteen is doorgaans kostbaar, maar hoeveel dit stuk waard is, wordt nog onderzocht.

  Jong
  Volgens directeur Joop de Jong van de Amelander Musea, waar het Natuurcentrum onder valt, is het brok betrekkelijk jong, wat het minder waard zou maken. ,,Het voelt nog kleverig aan. De vraag is of je het kunt polijsten. Voorlopig gaan we het conserveren.''

  Ovale vorm
  Normaal wordt barnsteen op de stranden alleen in kleine stukjes gevonden. ,,Op stukjes van een kubieke centimeter zijn we al heel trots'', aldus De Jong. ,,Maar dit heeft een mooie ovale vorm. Je kunt echt zien dat het hars is dat uit een boom is gelopen.''

  Grootste stuk
  Het grootste stuk barnsteen ooit gevonden weegt 11,5 kilo en is in 1969 opgevist door Deense vissers. Het is tegenwoordig te bewonderen in een museum in Kopenhagen, meldt de website Geologie van Nederland.

  Bron: ANP

  Geplaatst in: Nieuws