NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Groot wild spotten: 5 gouden tips

  hert2_01.jpg

  In Nederland kun je fantastisch groot wild spotten. Edelherten, damherten, wilde zwijnen en reeën, je kunt ze allemaal tegenkomen. Waarom gebeurt dat dan zo zelden? En hoe kun je dit veranderen? Met de vijf tips van boswachter Lennard Jasper van Staatsbosbeheer moet het goed komen.

  Tip 1: Let op je geur
  Bijna iedereen gebruikt wel deodorant, aftershave of parfum. Helemaal fout als je groot wild gaat kijken. Veel dieren hebben namelijk een uitsekende neus en slaan bij het ruiken van dit vreemde geurtje direct op de vlucht.

  Zelfs je lichaamsgeur kan een ree of damhert afschrikken. Loop daarom altijd tegen de wind in. Kijk naar de wolken of het wuivende gras om de windrichting vast te stellen.


  Damherten hebben een zeer goede neus

  Tip 2: Wees muisstil
  Er is niet zoveel geluid nodig om een wild zwijn of edelhert te laten vluchten. Een krakend grindpad, een brekend takje of het ritselen van oorbellen of armband kan al funest zijn.

  Loop dus rustig en kies een pad dat weinig herrie maakt. Het heeft vaak geen zin om het bospad te verlaten (mag ook meestal niet) omdat je dan snel op twijgjes of dorre bladeren stapt. Zet uiteraard je telefoon uit.


  Hinde spitst de oren

  Tip 3: Let op diersporen
  Houd altijd je ogen op voor sporen zoals pootafdrukken, uitwerpselen of vraatsporen. Zo kom je erachter wat de vaste wandelroutes zijn en waar de dieren vaak verblijven.

  In deze videoserie legt spoorzoeker Aaldrik Pot uit hoe je diersporen kunt ontdekken en lezen.


  Wilde zwijnen laten duidelijke sporen achter na een modderbad.

  Tip 4: Kies een goede observatieplek
  Als je weet waar de dieren vaak komen, kun je op zoek naar een goede observatieplek. Wachten op een vaste plek werkt vaak beter dan wandelend zoeken omdat je veel stiller bent en de dieren op je af laat komen.

  Stel jezelf verdekt op met voldoende afstand en hou rekening met de windrichting. Zorg dat je donkere, effen kleren aan hebt zodat de dieren je niet zien.

  Sta je oog in oog met een wild dier, houd dan voldoende afstand, minimaal 25 meter. Blijf rustig en maak geen snelle of onverwachte bewegingen. Dieren houden niet van onvoorspelbaar gedrag. Laat de dieren met rust en voer of aai ze niet.


  Lennard in de buurt van een drinkpoeltje.

  Tip 5: Ga alleen
  Het is misschien ongezellig, maar je kunt het best alleen wild spotten. Dan val je immers het minst op. De beste tijd om groot wild te zien is in de vroege ochtend of aan het eind van de middag. Lees je verder goed in en respecteer altijd de opgestelde regels omtrent het gebied. Succes!


  De avond is een goed moment om wild te spotten.

  Geplaatst in: Video