NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Uitgestrekte natuur op de Groote Heide

  Groote heide

  Waar in Nederland hoor je heidevogels in het moeras, en moerasvogels op de heide? Dit kan op de Groote Heide in Brabant, tussen Eindhoven en de Belgische grens. Een enorm natuurgebied waar natte en droge hei, maar ook bos, moeras en beekdalen elkaar afwisselen. Veel watervogels, allerlei soorten spechten, zwijnen en ook veel soorten spinnen houden hier huis. En sinds kort woont er ook een dassenfamilie.

  Ingrijpen van de mens

  De Groote Heide, de naam zegt het al, was vroeger een enorm gebied met stukken dekzand en heide waar schapen graasden. Maar grote delen van die heide zijn in de jaren dertig ontgonnen door Staatsbosbeheer. Dennenbossen werden aangeplant om werkgelegenheid te creëren. Het hout werd gebruikt in de mijnbouw.

  Herstel van de hei

  Vandaag de dag worden delen van deze bossen nog steeds gebruikt voor de houtproductie, maar een ander deel van de bossen worden juist gekapt om de heide weer terug te krijgen. Het doel van deze kap is om een natuurgebied te krijgen waar zowel dennenbossen, loofbossen, stuifzand, oude en jonge hei samen zorgen voor een grote biodiversiteit. Samen vormt dit een plek waar onder andere insecten, klapeksters, spinnen, slechtvalken, allerlei soorten spechten en roerdompen zich thuis voelen.

  Dassenverhuizing

  De mens heeft dus grote invloed gehad op de natuur hier, en niet alleen met de aanleg van productiebossen. Ook de valkerij, het maken van kweekvijvers en vloeiweides hebben het landschap gemaakt zoals het nu is. En niet te vergeten: recentelijk heeft de mens een hele dassenfamilie vanuit een dijk bij de Maas naar Valkenhorst, een deel van de Groote Heide, verhuisd.

  Vroege Vogels TV op de Groote Heide, 26 april vanaf 19.35 uur op NPO 2

  Geplaatst in: Fragment TV

Media

Meer in Fragment TV