Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'De Nederlandse Darwin'

  •  
20-01-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
118 keer bekeken
  •  
hugo-de-vries-groot

© Th. v. Duyl-Schwartze

Hij is ongetwijfeld de grootste Nederlandse plantkundige die ooit heeft geleefd. Bioloog en botanicus Hugo de Vries (1848-1935) wordt gezien als de vader van de erfelijkheidsleer. Hij kreeg wereldwijde roem met zijn zogenaamde ‘mutatietheorie’ en onderhield een levendige briefwisseling met Charles Darwin. De vries wordt soms ook wel 'de Nederlandse Darwin genoemd'.
In 1877 kreeg De Vries een aanstelling in de experimentele plantenfysiologie bij de Universiteit van Amsterdam. Hij werkte vooral aan de Amsterdamse Hortus Botanicus. Onderzoek aan de grote teunisbloem leerde De Vries dat bepaalde eigenschappen zich zeer plotseling kunnen voordoen. Dat bracht hem op het idee van de mutatie van genen. In het Gelderse Lunteren, een gemeente waar hij lang woonde, wordt zaterdag 21 januari een buste onthuld van Hugo de Vries. In Museum Lunteren.  Meer informatie over het museum en de buste is hier te vinden .
In Vroege Vogels praten we over de invloed van de ‘grootmeester van de Nederlandse botanie’, met zijn biograaf Erik Zevenhuizen en Baudewijn Odé van stichting FLORON.

Meer over:

hugo de vries
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.