NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Grootste door burgers gerealiseerde zonnepanelenveld geopend

  Zonnewijde
  Fotograaf: Reinier van de Berg

  Zondag is het eerste grote zonnepanelenveld van Nederland dat volledig door burgers is gerealiseerd geopend. Het veld bij Breda heeft de naam 'de ZonneWIJde' gekregen.

  Burgers

  Grote zonnepanelenvelden worden normaliter door of in samenwerking met energieleveranciers gerealiseerd, maar de ZonneWIJde is volledig in eigendom van 637 burgers.
  Ruud Koornstra, nationale Energiecommissaris, noemde het project bij de opening “een doorbraakproject voor de energietransitie die inmiddels begint te versnellen”. Koornstra: “Zoiets als dit was tot vandaag op deze schaal nog nooit gedaan. Particulieren delen hun dak, of het dak van hun sportvereniging, maar burgers die samen 1.600 MWh produceren, is nog niet eerder vertoond. Het maakt van ZonneWIJde Breda een doorbraakproject. Letterlijk, want er zullen er ook op andere plekken in Nederland meer gaan volgen nu de eerste er ligt.”

  Toekomst

  Tijdens de opening overhandigden sommige leden zonnepanelen op het veld aan hun kinderen. Dit gebaar staat symbool voor het overdragen van een duurzame wereld aan kinderen, voor veel deelnemers de reden om deel te nemen aan het zonnepanelenveld.

  Geplaatst in: Nieuws