Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Grootste zeereservaat ter wereld

  •  
11-11-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
89 keer bekeken
  •  
krillonderijs.jpg
De Rosszee bij Antarctica is onlangs uitgeroepen tot beschermd gebied. Hiermee is het grootste zeereservaat ter wereld een feit. In het gebied ter grootte van 1,5 miljoen vierkante kilometer mag de komende 35 jaar niet meer op commerciële basis worden gevist.

Beschermd ecosysteem

In de volksmond wordt deze afspraak het Krill Verdrag genoemd. Het is een uniek akkoord. Voor het eerst zijn niet alleen individuele soorten extra beschermd, zoals hier krill en heek, maar een heel ecosysteem. Dat betekent alle soorten die afhankelijk zijn van deze vis, zoals zeevogels, zeehonden en walvisachtigen.

Eerste stap

De Nederlandse onderzoeker Jan Andries van Franeker van Wageningen Marine Research is betrokken bij de vergadering waarin besloten is tot het Krill akkoord, officieel 'the Convention on the Conservation of Antarctic Marine Living Resources’. Volgens Van Franeker is de beschermde status van de Rosszee een eerste stap. Er wordt ook hard gewerkt aan voorstellen voor andere gebieden, waaronder de Weddellzee, bij Antarctica.
In de Rosszee leven duizenden verschillende diersoorten, zoals meer dan een derde van alle Adélie-pinguins, miljoenen stormvogels, Antarctische dwergvinvissen, orka's en zeehonden.

Meer over:

ross zee, antarctica
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.