Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Grote bosmuis rukt op

  •  
11-11-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
270 keer bekeken
  •  
K7__9595© Rob Buiter (1)
Nederland kent elf soorten muizen. Daarvan is de grote bosmuis een relatief bijzondere. Lange tijd kwam het diertje alleen in Zuid-Limburg voor, maar inmiddels wordt het beestje op meer plaatsen gevonden door muizenonderzoekers die met 'live-traps' muizen vangen.

Geelhalsbosmuis

De grote bosmuis is gemiddeld genomen net iets groter dan de, meer algemeen voorkomende, gewone bosmuis. Tegelijk heb je grote exemplaren van de gewone bosmuis en ook kleinere exemplaren van de grote bosmuis. Daardoor is grootte niet echt een handig kenmerk. Een beter kenmerk blijkt ook uit zijn wetenschappelijke naam: Apodemus flavicollis, wat zoveel betekent als bosmuis met een gele hals. Waar de gewone bosmuis alleen een geel-bruin stropdasje heeft, heeft de grote bosmuis een gele band over de volle breedte van zijn borst. 
grote bosmuis rukt op

© Martijn Struijf

De Apodemus flavicollis is het best te herkennen aan zijn 'flavi collis', oftewel, zijn gele hals. Foto: Martijn Struijf

Droge voeten

Waar de opmars van de grote bosmuis aan te danken is, dat valt nog niet echt te zeggen, zo stelt muizenonderzoeker Guido Lek in onze reportage. 'We weten wel dat het een soort is die van droge voetjes houdt, dus je zult hem alleen maar vinden op de hogere zandgronden in het oosten en zuiden van ons land.'
onderzoek grote bosmuis

© Rob Buiter

Guido Lek (met koplamp) en collega's bewonderen een zojuist gevangen grote bosmuis. Foto: Rob Buiter
tweekleurige bosspitsmuis

© Rob Buiter

Onverwacht kadootje in de muizenval: een tweekleurige bosspitsmuis. Foto: Rob Buiter

Meer over:

grote bosmuis
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.