NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Grote kans op vogelaanvaringen bij uitbreiding Lelystad Airport

  Schiphol - publiek domein
  Bron: PIxabay, hpgruesen

  Doordat bij de uitbreiding van Lelystad de vliegtuigen laag vliegen is de kans op aanvaringen met vogels vele malen groter dan bij Schiphol. Aldus voormalig defensie bioloog Luit Buurma. Dertig jaar lang deed hij voor de luchtmacht onderzoek naar hoe deze aanvaringen zijn te vermijden. Met goed resultaat. De grote groepen trekvogels worden door defensie op tijd gesignaleerd waarop de straaljagervluchten worden uitgesteld. Dit betekende een afname van ruim 90% in vogelaanvaringen.

  Onderzoek

  Maar tot grote verbazing van Buurma is de burgerluchtvaart geheel niet geïnteresseerd in onderzoek naar aanvaringen tussen vogels en vliegtuigen. En dat terwijl de kans op botsingen tussen vliegtuigen en vogels rondom de uitbreiding van Lelystad Airport niet onderschat moet worden.Ook de Vogelbescherming trok aan de bel :de uitbreiding van Lelystad zijn er grote risico’s voor de vliegveiligheid en voor de vogels van de Oostvaardersplassen en andere natuurgebieden rondom het vliegveld.

  Minister

  Zij riep de minister op gedegen onderzoek te laten doen. Onderzoek naar de vliegbewegingen van vogels in de directe omgeving van het vliegveld. Eerder is er gewerkt met deels verouderde gegevens. Alleen door goed veldonderzoek kunnen volgens de Vogelbescherming de risico’s van botsingen van vliegtuigen met vogels in kaart worden gebracht. De minister heeft na het debat in december 2017 toegezegd de Milieueffectrapportage opnieuw te bekijken, maar tot nog toe maken vogelaanvaringen geen deel uit van deze rapportage.

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media