Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Grote toename van buxusmotten

  •  
19-09-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
55 keer bekeken
  •  
Buxusmot

© Fotograaf mathieu55

Het aantal buxusmotten is dit jaar explosief toegenomen in Nederland. De rupsen van de prachtig gekleurde nachtvlinder hebben veel buxusstruikjes kaal gevreten.

Nieuw in Nederland

De buxusmot is oorspronkelijk afkomstig uit oostelijk Azië. Waarschijnlijk is de nachtvlinder met een lading buxus uit Japan naar Europa gereisd. Sinds tien jaar wordt de mot ook in Nederland gezien. Sinds twee jaar is er een sterke toename van de soort in Zuid-Nederland.

Vraat

Iedereen ten zuiden van de lijn Alkmaar-Winterswijk die een buxus in de tuin heeft staan is ondertussen bekend met de buxusmot. De struiken worden kaalgevreten door de rupsen. Door flink terugsnoeien kan de buxusstruik wel gered worden, maar als de bladeren jaar na jaar worden weggevreten zal de struik doodgaan. Veel mensen vervangen de buxus door een struik die minder gevoelig is voor de vraat, zoals de liguster.
Rups Buxusmout

© Rups van de buxusmot. Fotograaf: DirkSlijkhuis

Maatregelen

Daarnaast zijn er mensen die systematisch rupsen en eventuele poppen uit de struiken verwijderen en zo de schade klein houden. Verder zijn er feromoonvallen te koop die mannetjes van de buxusmot aantrekt. Ze vliegen in de val en kunnen er niet meer uit. Deze methoden van bestrijding hebben weinig negatieve effecten op andere dieren in de buurt van de buxus in tegenstelling tot het gebruik van gif. Door gif te spuiten worden ook andere rupsen gedood.

Natuurlijke regulatie

Het is normaal dat een nieuwe soort schade aanricht. Als het goed is, zullen er natuurlijke vijanden komen die de opkomst van de buxusmot reguleren. Zo zijn er al kauwen en ekster gezien die de rupsen van de mot eten, en ook koolmezen hebben de rupsen en poppen ontdekt. Als de vogels komend voorjaar hun jongen gaan voeren met de rupsen zullen er flink wat in de nestkastjes verdwijnen. De buxusmot zullen we in Nederland waarschijnlijk niet meer kwijt raken, maar de schade zal de komende jaren wel minder worden.
Kijk voor meer informatie over de buxusmot en andere microvlinders op Microlepidoptera.nl.
Bron: Vlinderstichting, Nature Today

Meer over:

buxusmot
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.