Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Grotere verwoesting dreigt voor Bulgaars werelderfgoed Pirin Nationaal Park

  •  
08-01-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
99 keer bekeken
  •  
Pirin National Park

© Pirin National park, bron: Wereld Natuur Fonds

De Bulgaarse regering is 2018 dramatisch begonnen met het voornemen om in bijna de helft van het nationaal park en werelderfgoed Pirin mogelijkheden toe te staan voor bebouwing en skiresorts, zegt het Wereld Natuur Fonds (WNF). In het adembenemend mooie berglandschap leven tweeduizend diersoorten, waaronder beren, gemzen, steenarenden en wolven en het bestaat voor een groot deel uit eeuwenoude dennenbossen.
Bekijk hier de schoonheid van Pirin National Park

Beschadiging natuur Pirin

Het besluit komt als een grote verrassing, aldus WNF Bulgarije heeft al een storm van protest geoogst, omdat het honderden kilometers aan pistes en skiliften in het natuurpark wil toestaan. De uitbreiding van het Bansko skigebied zou 7,5% van het park ernstig beschadigen. Dat is in strijd met het beheerplan. Het Wereld Natuur Fonds heeft met andere natuurbeschermingsorganisaties een rechtszaak aangespannen en voert een mailactie gericht aan de Bulgaarse premier.

Beheerplan Pirin National Park

Het nieuwe voornemen, waar de regering geen ruchtbaarheid aan heeft gegeven, gaat nog veel verder, zegt WNF. Als de voorgenomen aanpassing van het beheerplan werkelijkheid wordt, mag in bijna de helft van het park worden gebouwd. En dat terwijl de plannen voor uitbreiding van het skigebied er al voor hebben gezorgd dat het prachtige bosgebied in het hooggebergte zo zeer wordt bedreigd dat het werelderfgoed als zorgwekkend staat aangemerkt.

WNF mailactie premier Bulgarije

WNF voert sinds eind 2016 een internationale campagne voor bescherming van het bijzondere Pirin Nationaal Park. De mailactie die de premier van Bulgarije oproept het werelderfgoed en zijn ongerepte natuur onaangetast te laten is inmiddels bijna 110.000 keer ondertekend.

Kap oerbos Pirin

Pirin is in 1983 door UNESCO aangewezen als natuurlijk werelderfgoed, maar staat voortdurend onder druk vanwege de wens van Bulgarije om skiresorts uit te breiden. Acht jaar geleden werden de skigebieden boven de plaatsen Bansko en Dobrinishte al uitgezonderd van het werelderfgoed, omdat de natuur teveel is aangetast. Voor de aanleg van pistes werd meer dan 160 hectare oerbos gekapt. In het gebied stonden bomen van 120 tot 300 jaar oud.
Bron: Wereld Natuur Fonds
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.