Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Grove den

  •  
11-07-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
143 keer bekeken
  •  
grove_den.jpg
Nederland heeft zo’n honderd inheemse bomen en struiken en een groot deel daarvan staat op uitsterven. Net buiten Wolfheze ligt de 'duizendjarige den', een grove den van 400 jaar. Acht jaar geleden werd hij geveld door een storm, maar de boom is zo bijzonder dat Natuurmonumenten hem laat liggen.
De grove den is een inheemse boomsoort, die na de ijstijd samen met de berk als eerste boom ons land koloniseerde. Het is een echte pioniersoort, die in open omstandigheden op kale bodem ontkiemt. Later werd de den verdrongen door meer schaduwverdragende loofboomsoorten. Men denkt dat de grove den in Nederland hierdoor in de late Middeleeuwen bijna was uitgestorven. Uit archeologische vondsten is de aanwezigheid van grove dennen in ons land tot in de vijftiende eeuw te volgen. Ook enkele vermeldingen van dennen uit de 15e en 16e eeuw wijzen op het voorkomen van oorspronkelijk inheemse bomen uit die tijd.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.