Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Grutto doet het nog steeds niet goed

  •  
26-11-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
grutto kleurringen (c) Rob Buiter

© Grutto kleurringen (c) Rob Buiter

2017 was opnieuw een slecht jaar voor de grutto. Het aantal gruttokuikens dat succesvol uitvloog lag rond de 12.000. Om de populatie op peil te houden zouden dat er zeker 18.000 moeten zijn. Van de zeven afgelopen jaren was 2017 wel het minst dramatisch als we kijken naar het broedsucces.

Mooi weer

De reden voor het relatief betere broedseizoen moet gezocht worden in het mooie weer van het voorjaar van 2017. Het voedselaanbod aan insecten vertaalt zich onmiddellijk in een hoger aantal vliegvlugge jongen.
Vogelbescherming Nederland pleit daarom voor een beter weidevogelbeheer. Nederland is daar ook toe verplicht vanuit de Europese Vogelrichtlijn.

Deltaplan

Om echt werk te maken van beter agrarisch natuurbeheer is een aantal partijen om de tafel gaan zitten. Natuurorganisaties, wetenschappers en boerenbelangengroepen gaan werken aan een Deltaplan voor het herstel van de biodiversiteit. In de Verklaring van Driebergen spreken ze zich uit om voor de zomer van 2018 een plan klaar te hebben.

Meer over:

grutto
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.