NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Haaien beter beschermd

  haai
  Fotograaf: Guido Leurs

  Minister Carola Schouten van LNV heeft zich deze week opgeworpen als ‘de beschermvrouwe’ van de haai. Ze publiceerde een groot plan, dat het roofdier van de zee vanaf nu moet gaan beschermen. Een goede dag voor de haaien noemt Irene Kingma het, van de Nederlandse Elasmobranchen Vereniging.

  In de ‘Internationale Haaienstrategie’ van Schouten wordt uitgelegd hoe de overheid om zal gaan met het beheer en de bescherming van haaien en roggen in alle zeeën en oceanen waar Nederland invloed heeft (de Noordzee, internationale wateren maar ook Caribische Nederland). Zo komt er nu eindelijk een haaienreservaat in Caribisch Nederland (Yarari). Verder wordt de visserijwet aangepast waardoor het vissen en het bezit van haaien wordt verboden.

  Haaien zijn – net als roggen – kraakbeenvissen, maar ze lijken biologisch meer op grote zoogdieren. Ze groeien langzaam, zijn op late leeftijd geslachtsrijp en krijgen weinig jongen. Daardoor groeien populaties langzaam en ze herstellen zich slecht na overbevissing. Wereldwijd zijn er zo’n 500 soorten haaien en 600 à 700 soorten roggen. Rondom Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten - het Caribisch deel van ons Koninkrijk - komen veel indrukwekkende haaiensoorten voor, zoals de tijgerhaai, de hamerhaai en de walvishaai. Het aantal haaien rondom de eilanden neemt echter af en veel soorten zijn met uitsterven bedreigd. Wereldwijd worden er jaarlijks honderd miljoen haaien gedood. Volgens wetenschappers is dat 7% van het totaal.

  Een deel van die haaien worden gericht gevangen; een deel is bijvangst. In Zuidoost-Azië heeft de haai het meest te lijden: daar worden haaien nog altijd gevangen voor de haaievinnensoep. En dan verdwijnt ook nog ‘ns wereldwijd leefgebied van de haai zoals koraalrif en mangrovebos door vervuiling, visserij of industrie. Dat is kwalijk, want haaien spelen een belangrijke rol in het ecosysteem: het zijn toppredatoren en zij houden de zee gezond.

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media

Meer in Fragment Radio