Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Haas in het leger

  •  
16-04-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4646 keer bekeken
  •  
hazendvierstuks_RicardoAtsma.jpg

© Fotograaf: RicardoAtsma

Alsof ze op het strand zitten met een windscherm: hazen in hun leger. Een hazenleger is een plat stukje grond waar de planten die er om heen staan een ‘muur’ vormen tegen de wind. Hazen hebben vaak verschillende legers, afhankelijk van de windrichting. In tegenstelling tot konijnen leven hazen dan ook niet in holen onder de grond.
hazenleger
Een leger wordt soms ook een pot genoemd. Fotograaf: josjansen
Niet aanraken
Vind je nou tijdens een wandeling een jong, stilliggend haasje? Geen paniek, gewoon laten liggen. Als je het jonge dier aan zou raken, kan de moeder haar jong verstoten door de vreemde geur.
hazenverstopt
Niet verstoren! Ze verstoppen zich niet voor niets. Fotograaf: AntonHof
Rammeltijd
Om jongen te krijgen moet er eerst gepaard worden. Daar gaat de rammeltijd aan vooraf. De mannetjes, ook wel rammen of rammelaars genoemd, gaan elkaar als volleerde boksers te lijf om vrouwtjes voor zich te winnen. Maar ook de vrouwtjes zijn er niet vies van af en toe een flinke tik uit te delen als de hitsige mannetjes te opdringerig worden.
hazenrammel2
In de rammeltijd gieren de hormonen door het lijf. Fotograaf: drievliet

Op vrije voeten
Is de moerhaas (een vrouwtje) eenmaal overtuigd van een stoere man, dan volgt het meest intieme moment. Na ongeveer zes weken worden de haasjes geboren: volledig behaard en ze kunnen gelijk zien. Als nestvlieder gaan de jongen al snel op avontuur, maar blijven nog wel even bij hun ouders. Twee keer per dag keren de jonge haasjes terug bij moeder om gevoed te worden.
hazenvoortplanten
Een bliksembezoek van een rammelaar bij een moerhaas. Fotograaf: kanjer
Angsthazen
Hoewel de mannetjes in de lente druk achter de vrouwtjes aan rennen, zullen ze af en toe ook moeten rennen voor hun leven. Hazen staan op het menu van veel roofvogels zoals de bruine kiekendief. Zelfs kraaien gaan wel eens achter een jong dier aan.
hazenbruinekiek
Hazen zigzaggen en springen om roofdieren te ontwijken. Fotograaf: kasteelheertje
Bron: Zoogdiervereniging, Vogelbescherming Vlaanderen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.