NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Halsbandparkiet

  Halsbandparkiet_door_marionhendriks.jpg
  Halsbandparkiet door marionhendriks

  De halsbandparkiet is inmiddels een vertrouwde verschijning in Nederlandse steden. Iedereen kan nu helpen om het gedrag van deze felgroen gekleurde parkiet in kaart te brengen.

  De halsbandparkiet komt sinds de jaren zestig in het wild voor in ons land. Sinds die tijd heeft de vogel een gestage groei doorgemaakt. Tellingen komen nu uit op zo’n 12.000 exemplaren. Oorspronkelijk zaten ze op vier slaapplaatsen: Amsterdam, Haarlem, Rotterdam en Den Haag. Maar nu vind je ze eigenlijk in de hele Randstad terug en ook al daarbuiten.

  Door hun grotere verspreiding vinden ze ook hun weg naar fruitbomen, waar ze graag aan appels en peren pikken. Fruittelers zijn hier niet blij mee. Die zien steeds meer schade ontstaan aan hun oogst. Bij een teler in Barendrecht is dit jaar maar liefst zo’n 4000 kg fruit aangevreten.

  Citizen science
  Roelant Jonker van de Universiteit van Leiden onderzoekt de halsbandparkieten. Hij wil hun gedrag en hun verspreiding onderzoeken. Zo wil hij weten of ze vanaf hun slaapplaatsen steeds forenzen naar gebieden buiten de stad, of dat ze zich daar ook al beginnen te vestigen. Halsbandparkieten kunnen snelheden halen van 55 km per uur. Dus ze kunnen een aardig eindje van hun standplaats vliegen om te eten.

  Voor zijn onderzoek heeft Jonker een honderdtal halsbandparkieten van een op afstand leesbaar nummer voorzien. Hij vraagt iedereen om waarnemingen van parkieten met een penning bij hem te melden. Dat kan via deze site, klik op "meld parkiet". 

  De eerste resultaten laten zien dat de parkieten switchen tussen slaapplaatsen. Iets wat al wel werd vermoed, maar nu is bevestigd met deze methode van zogeheten ‘citizen science’. Ook is er een eerste inzicht geweest in het sociale gedrag van deze vogels. Ze staan namelijk niet erg te boek als monogaam, maar nu trekken er ver voor het broedseizoen toch al vogels in paren op. 

  Geplaatst in: Fragment TV

Media

Meer in Fragment TV