Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Halsbandparkiet

  •  
13-11-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
196 keer bekeken
  •  
De halsbandparkiet is inmiddels een vertrouwde verschijning in Nederlandse steden. Iedereen kan nu helpen om het gedrag van deze felgroen gekleurde parkiet in kaart te brengen.
De halsbandparkiet komt sinds de jaren zestig in het wild voor in ons land. Sinds die tijd heeft de vogel een gestage groei doorgemaakt. Tellingen komen nu uit op zo’n 12.000 exemplaren. Oorspronkelijk zaten ze op vier slaapplaatsen: Amsterdam, Haarlem, Rotterdam en Den Haag. Maar nu vind je ze eigenlijk in de hele Randstad terug en ook al daarbuiten.
Door hun grotere verspreiding vinden ze ook hun weg naar fruitbomen, waar ze graag aan appels en peren pikken. Fruittelers zijn hier niet blij mee. Die zien steeds meer schade ontstaan aan hun oogst. Bij een teler in Barendrecht is dit jaar maar liefst zo’n 4000 kg fruit aangevreten.
Citizen science
Roelant Jonker van de Universiteit van Leiden onderzoekt de halsbandparkieten. Hij wil hun gedrag en hun verspreiding onderzoeken. Zo wil hij weten of ze vanaf hun slaapplaatsen steeds forenzen naar gebieden buiten de stad, of dat ze zich daar ook al beginnen te vestigen. Halsbandparkieten kunnen snelheden halen van 55 km per uur. Dus ze kunnen een aardig eindje van hun standplaats vliegen om te eten.
De eerste resultaten laten zien dat de parkieten switchen tussen slaapplaatsen. Iets wat al wel werd vermoed, maar nu is bevestigd met deze methode van zogeheten ‘citizen science’. Ook is er een eerste inzicht geweest in het sociale gedrag van deze vogels. Ze staan namelijk niet erg te boek als monogaam, maar nu trekken er ver voor het broedseizoen toch al vogels in paren op. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.