Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Hamsterbeheer levert meer op dan alleen hamsters

  •  
21-07-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Korenwolf

© Fotograaf: Henny Radstaak

Vanaf het moment dat 15 jaar geleden de laatste bewoonde burcht met hamsters werd gevonden in Limburg, wordt er met man en macht gewerkt om de populatie van de 'korenwolf' in stand te houden. Inmiddels gaat het  een stuk beter met de korenwolven, dankzij de inzet van onder andere de provincie en boeren. Boeren krijgen een vergoeding als ze een perceel tarwe, gerst of haver - het biotoop van de wilde hamster - laten staan of wel oogsten maar dan meteen zorgen voor een ander gewas op het land. Beheer met de handen aan het bed, maar het lijkt te werken. 

Natuur lift mee

Sommige boeren raken niet alleen enthousiast van de financiële vergoeding die ze voor dit beheer krijgen, maar ook van de andere natuur die meelift op dit beheer. De familie Pennings bijvoorbeeld heeft ook veel vlinders op het land, de veldleeuwerik wordt vaak gehoord, geelgorzen worden gezien en boerenzwaluwen nestelen massaal in de koeienstal. Een verrijking van de natuur op het boerenland.

Meer over:

hamster, korenwolf
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.