Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Handen uit de mouwen voor de hazelmuis

  •  
24-02-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
hazelmuis2

© Fotograaf: rfoppen5

De hazelmuis komt in Nederland alleen voor in Zuid-Limburg, met name in de bossen op de hellingen van de rivieren de Geul en de Gulp. Het zijn goeie klimmers, en de enige muizensoort die in winterslaap gaat. Ze leven in bossen met een dichte ondergroei, in goed ontwikkelde bosranden en heeft een gevarieerd aanbod aan voedselplanten nodig. Ze nestelen in dichte en doornige struiken, die hen beschermen tegen roofdieren.
Om de soort te behouden in Zuid-Limburg, is er dus een op maat gemaakt, speciaal beheer nodig. Achterstallig beheer zorgde ervoor dat de soort de voorbije jaren achteruitging en dreigde te verdwijnen. Net als vorig jaar gaan dit weekend vrijwilligers aan de slag om te snoeien in het bos, zodat de braam- en varenstruwelen opnieuw meer licht  krijgen. Het resultaat van de werkdag vorig jaar was succesvol: in de herfst was het aantal nesten eindelijk weer eens stijgende. 
Ruud Foppen filmde een hazelmuis. Opvallend is hoe voorzichtig dit hazelmuisje zich voortbeweegt tussen de takken.

Meer over:

hazelmuis
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.