NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Hans Gebuis bekroond met de Biesbosch Natuurprijs 2017

  Gebuis 2
  Fotograaf: Hans Gebuis

  Hans Gebuis, ook wel de Maarten van Rossum van de Biesbosch, ontving op 16 november de Biesbosch Natuurprijs 2017, een initiatief van de Stichting Nauur-en Vogelwacht Biesbosch (NVB). Ruim 35 jaar zet hij zich al in voor het behoud, de bescherming en de ontwikkeling van de Biesbosch. 

  Jaren '70

  In de jaren zeventig van de vorige eeuw begon Hans Gebuis, als nieuwsfotograaf voor de Sijthoff Pers. Om te ontsnappen aan de stress van de dag zocht Hans Gebuis de stilte van de Biesbosch op. Hij leerde daar mensen kennen die hem de vogelrijkste plekken van de Biesbosch toonden. Hans Gebuis ging steeds meer vrijwilligerstaken in de Biesbosch vervullen. Hij trok er bijna wekelijks op uit in een kleine roeiboot om de vogelstand in kaart te brengen en misstanden bij Vogelbescherming te rapporteren. Want die waren er volop in het gebied: ernstige milieuvervuiling, stroperij en plannen voor gasboringen en woningbouw aan de randen van de Biesbosch.

  Natuurfotograaf

  Door zijn fascinatie voor de natuur ontwikkelden Hans Gebuis zich van nieuwsfotograaf tot natuurfotograaf. Voor zijn lens zag hij het landbouwgebied veranderen in een waterrijk leefgebied voor vele verschillende vogels die hij allen op de gevoelige plaat vast wist te leggen. Hij maakte foto’s van het eerste broedgeval van de visarend, van de zeearend, de lepelaars, zilverreigers, diverse steltlopers enzovoorts. Nu, na zijn pensionering is Hans Gebuis nog steeds dagelijks met zijn camera te vinden in zijn favoriete natuurgebied.

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media

Meer in Fragment Radio