Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Hapjes uit Waddenzeebodem brengen onderwaternatuur in kaart

  •  
26-02-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
waddenzee

© Waddenzee, foto: SylviavdSteen

Maandag zijn onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen begonnen met een onderzoek naar de bodem van de Waddenzee. ‘Waddenmozaïek’ wordt het project genoemd.

Hapjes uit zeebodem

Vanaf een schip worden, verspreid over de gehele Waddenzee, 1500 hapjes uit de bodem genomen. Ook wel boxcores genoemd. De monsters zijn twintig bij dertig centimeter groot. Ook wordt tegelijk een 3D-scan van de zeebodem gemaakt.
Aan wal worden de bodemmonsters en de scans geanalyseerd. De resultaten moeten leiden tot een overzicht van de bodemsamenstelling, onderwaterlandschap en de organismen die in en op de bodem leven. Daarnaast willen de onderzoekers meer weten over de ‘wie-eet-wie-relaties’ tussen planten en dieren.

Herstel van natuur

Ook gaan de onderzoekers verschillende methodes uitproberen om te zien hoe de onderwaternatuur zich herstelt. Voor een van de experimenten wordt een gebied afgesloten voor bodemvisserij. Bij een andere proef wordt gekeken hoe de onderwaternatuur reageert op het herstel van scheldierenbanken, schelpengruisbanken en zeegrasvelden. In de Waddenzee lagen vroeger overal banken met platte oesters en mosselen en tientallen vierkante kilometers zeegras.
De onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen zeggen dat dit de eerste keer is dat de onderwaternatuur op deze schaal en zo integraal in kaart wordt gebracht.
Het onderzoek duurt ruim zeven weken en wordt onder meer gesteund door de provincie Groningen en het Waddenfonds. Ook Natuurmonumenten en het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) doen eraan mee.
Bron: RTV Noord

Meer over:

waddenzee, onderzoek
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.