Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Havens vragen subsidie aan voor CO2-opslag in Noordzee

  •  
06-05-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
CO2_4a9f99.jpg
De havens van Rotterdam, Antwerpen en North Sea Port lanceren een gezamenlijk project om grootschalig CO2 op te vangen, te vervoeren en op te slaan. Het project heet CO2TransPorts , zo bericht De Belgische krant De Standaard maandag.
De opslag van het broeikasgas C02 in lege gasvelden diep in de bodem van de Noordzee is één van de mogelijkheden om internationale afspraken over vermindering van de C02-uitstoot te kunnen halen.

Co2-opslag in oude gasvelden

Het plan is koolstofdioxide (C02) bij industriële bedrijven in de drie havengebieden af te vangen. De vloeibaar gemaakte C02 wordt vervolgens via een aan te leggen netwerk van pijpleidingen vervoerd naar gasvelden in de Noordzee.
De drie havens vragen Europa het te erkennen als Project of Common Interest (PCI), wat de deur zou openen voor aanzienlijke subsidies. In hun aanvraag is sprake van de opslag van 10 miljoen ton CO2. Ter vergelijking: de totale CO2-uitstoot van de bedrijfsactiviteiten in de havens van Antwerpen, Rotterdam en North Sea Port loopt op tot meer dan 60 miljoen ton CO2, of een derde van de totale uitstoot van broeikasgassen in de Benelux.

Voor- en tegenstanders van CO2-opslag op zee

Voorstanders zien afvang en opslag van C02 als een tussenoplossing om snel de uitstoot te verminderen. Tegenstanders zoals Greenpeace, WNF en Ecofys melden altijd dat de C02-uitstoot snel omlaag kan door energiebesparing en de ontwikkeling van duurzame energie. Ook Milieu Centraal wijst eerst naar energie besparen en duurzame energie bronnen. Over de noodzaak van opvangen en opslaan van CO2 spreken verschillende studies elkaar tegen.
Sinds 2004 wordt er in oude gasvelden al CO2 opgeslagen maar dat kan alleen in velden waarvan is bewezen dat de kans op lekkage via breuken of scheuren in de aardlagen minimaal is.
Bron: ANP en Milieu Centraal
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.