NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Hazelnootboorder larve knaagt zich naar buiten

  ZG - hazelnootboorder

  Vind je een hazelnoot met een klein gaatje dan kan je die beter niet eten. Hieruit is namelijk een hazelnootboorder tevoorschijn gekomen. Frank van Tiel filmde een hazelnootboorder larve die zich een weg knaagt naar buiten. Op het eind van het filmpje komt de wit en wormachtige larve eruit gekropen.

  De hazelnootboorder

  Net als alle kevers kent de hazelnootboorder een volledige gedaanteverwisseling. De vrouwtjes zetten de eitjes alleen af in jonge hazelnoten, omdat de wand dan nog zacht is. Ze boort eerst een gaatje uit de noot met de scherpe tanden aan de snuitpunt. Hierna legt ze een ei, meestal is dit er één maar het kunnen er ook meer zijn. In totaal zet het vrouwtje zo'n 40 eitjes af.

  Gedaanteverwisseling van de larve

  De larve kruipt 8 tot 10 dagen later uit het ei en is dan slechts enkele millimeters lang, hij eet zich een weg door de noot. Hierdoor ontstaan een holte en is de noot onverkoopbaar voor handelaren. De larven ondergaan een aantal vervellingen waarbij ze steeds groter worden en uiteindelijk een lengte van ongeveer 15 millimeter bereiken.

  Als de larve in de herfst is volgroeid, is de noot reeds van de boom gevallen en op de grond terechtgekomen. De buitenzijde van de noot is dan verhout waardoor de larve zich een weg naar buiten moet knagen. Eenmaal buiten graaft hij zich in tussen plantenwortels op een diepte van 10 tot 15 centimeter in de bodem. Hier brengt de larve de winter door, om in een volgende zomer te verpoppen. 

  Er is bekend dat de larve soms twee tot drie jaar ondergronds verblijft voordat de verpopping plaatsvindt. De larven die slechts één keer hebben overwinterd brengen nog een jaar door in hun ondergrondse popkamer voor ze tevoorschijn komen. Uit de pop komt ten slotte de volwassen kever tevoorschijn waarna de cyclus opnieuw begint.