Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Heel veel nieuwe zeeorganismen

  •  
12-03-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
australischebultrugdolfijnrobertpitman.jpg

© De in 2014 ontdekt Australische bultrugdolfijn. Foto: Robert Pitman

Het World Register of Marine Species (WoRMS) heeft in 2014 alleen al 1.451 nieuwe organismen toegevoegd aan het soorten register van alles wat er leeft in de wereldzeeën. Momenteel staat de teller op 228.450 planten- en diersoorten die in de zee leven.
Vissoorten
Dagelijks worden er nieuwe soorten in zeeën en oceanen ontdekt, met een spectaculair gemiddelde van vier per dag in 2014. In de afgelopen acht jaar zijn bijvoorbeeld ruim 1.000 nieuwe vissoorten ontdekt, waaronder 122 haaien- en roggensoorten en nieuwe barracudasoort in de Middellandse Zee.
Dolfijnen en een garnaal
2014 kende als hoogtepunt de ontdekking van twee -nog voor de wetenschap onbekende- dolfijnensoorten. Ook de 'sterrenkijkergarnaal' ( Mysidopsis zsilaveczi ), met ogen die recht omhoog lijken te kijken, is een opvallende ontdekking.
Veel dieren
De verdeling van het grote zeeregister is opvallend. Van 228.450 bekende soorten, zijn er ongeveer 195.000 (86%) dierlijk, waarvan 18.000 vissoorten. Het aantal planten-, schimmel- en bacteriesoorten in de zee ligt veel lager.

113 keer ontdekt

Toch blijft WoRMS ook veel soorten schrappen uit het register. Sommige sterven uit, maar soms zijn soorten zijn vaker 'ontdekt' en krijgen verschillende namen. De kampioen van de 'dubbele ontdekkingen' is die van de ruwe alikruik ( Littorina saxatilis ), die sinds 1792 al 113 keer is 'ontdekt'.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.