NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Heer der planten en het verhaal van onze voorouders

  foto_a_reeuwijk.png

  Vroege Vogels besteedt regelmatig aandacht aan de mooiste en meest opvallende internationale natuurboeken. Zondag hoor je onze vaste recensent Alexander Reeuwijk over twee groene pareltjes, die de afgelopen tijd zijn verschenen.

  Heer der planten

  Allereerst over het boek ‘Heer der planten’ van de Spaanse schrijvende botanicus Carlos Magdalena. In het Engels heet het boek ‘the plant messiah’. Magdalena steekt veel tijd in het redden van zeldzame plantensoorten. Zijn grootste wapenfeit is vermoedelijk het tot leven wekken van de bijna uitgestorven en door iedereen opgegeven soort Ramosmania rodriguesii.

  Het verhaal van onze voorouders

  Het andere boek is een heruitgave van het beroemde boek ‘The Ancestor's Tale: A Pilgrimage to the Dawn of Life’ van de Britse etholoog, evolutiebioloog en schrijver Richard Dawkins. Vertaald is de titel van het boek ‘het verhaal van onze voorouders’ geworden. Het boek is een gedachtenoefening, waarin Dawkins de mensheid als uitgangspunt neemt, en dan naar mate het boek vordert terug de evolutie ingaat. Van de chimpansees en de gorilla’s via de neteldieren, tot aan de bacteriën.

  Het verhaal van onze voorouders is een reis van ons, de moderne mens, door vier miljard jaar geschiedenis. Terug in de tijd, op zoek naar onze voorouders. Met ons beginnen ook alle andere levende wezens - dieren, planten, schimmels en bacteriën - aan een zoektocht. We komen elkaar tegen bij onze gemeenschappelijke voorouder, bij de oorsprong van het leven. Het verhaal van onze voorouders beschrijft de processen die bij de ontwikkeling van het leven op aarde een rol speelden.

  Reeuwijk recenseert

  Alexander Reeuwijk is schrijver en reiziger. Hij schreef meerdere boeken, zoals ‘Darwin, Wallace en de anderen’ en ‘Reizen tussen de lijnen’. In 2015 verscheen zijn reisboek over Iran: achter de sluier het land.

  Boekgegevens:

  Titel: Heer der planten
  Auteur: Carlos Magdalena
  Uitgeverij: Atlas Contact
  Reeds verschenen

  Titel: Het verhaal van onze voorouders
  Auteur: Richard Dawkins
  Uitgeverij: Nieuw Amsterdam
  Reeds verschenen

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media