NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Heikikker inventarisatie in het Naardermeer

  Heikikker
  fotograaf: Luc Hoogenstein

  Om te weten waar de heikikkers in ons land leven en hoeveel het er zijn, is de herfst de ideale tijd. Met name voor heikikkers in het veenweidegebied zijn de maanden augustus, september en oktober het moment om de verspreiding van deze landkikker gedetailleerd in kaart te brengen.

  Reportage gaat door na de muziek:

  Jonge heikikkers


  Edo Goverse van de vereniging Ravon ter bescherming van amfibieen, reptielen en vissen, heeft dan ook net de inventarisatie van heikikkers in het laagveengebied van het Naardermeer afgesloten. Hij vond ruim 400 exemplaren, 90% van de dieren bestond uit jonge heikikkertjes van dit jaar. De inventarisatie is van belang voor de bouw van enkele faunapassages onder het Naardermeer door. Zodra die zijn gerealiseerd zal er een nieuwe inventarisatie plaatsvinden om te zien of de heikikkers de faunapassages weten te vinden.

  Veenweide

  In een veenweidegebied zoals delen van het Naardermeer is de heikikker en soort die wijdverspreid, maar vaak in relatief lage dichtheden voorkomt. In het najaar zijn de springen de jonge heikikkers rond bij de slootkanten en greppels op zoek naar voedsel Heikikkertjes zijn prachtige ranke kikkertjes, herkenbaar aan hun karakteristieke brede rugstreep. In tegenstelling tot de groene kikker staan de ogen van de heikikker aan de zijkanten van de kop.

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media

Meer in Fragment Radio