Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Help de egels en tel ze

  •  
14-09-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
71 keer bekeken
  •  
egel

© Slapende egel - Fotograaf natasjajuist

"We weten eigenlijk nog maar weinig van egels, terwijl ze toch over het hele land verspreid zijn", zegt Merel Klaarmond, die de kersverse Egelwerkgroep Nederland heeft opgericht. Maar hoe gaat het nu eigenlijk met de egel in Nederland? Hoe gaan de dieren om met de verstening van tuinen? Hoe zorgen we ervoor dat minder egels worden overreden?
Tijdens haar afstudeeronderzoek ontdekte ze dat er weinig gegevens te vinden zijn over de egel, en dat er nog veel te verbeteren valt aan de bescherming ervan. Merel wil met de werkgroep een brug slaan tussen de wetenschap, egelopvangcentra en het publiek, om zich samen in te zetten voor een betere bescherming van de egel in Nederland.

Egeltelweekend

Dit weekend, 15 en 16 september, is het Egelweekend. Samen met de Zoogdiervereniging roept de Egelwerkgroep iedereen op waarnemingen van egels in de tuin of in de omgeving door te geven. Dat mogen ook eerdere waarnemingen zijn, of zelfs van doodgereden egels. "Juist ook de dode egels, zodat we mogelijk wat kunnen doen aan de vele verkeersslachtoffers", zegt Merel Klaarmond. De Zoogdiervereniging wil met het Egelweekend zoveel mogelijk gegevens van egels verzamelen. Door deze waarnemingen (en die van eerdere jaren) ontstaat er een beter beeld van de verspreiding van egels in Nederland. Waar komen ze voor en waar worden ze niet gemeld?  
De egel(s) in je tuin kunt je doorgeven via de Jaarrond Tuintelling . Egels op andere locaties kunnen worden doorgegeven via Telmee.nl en Waarneming.nl .

Meer over:

egel, egelweekend
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.