NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Help het onderzoek naar mezensterfte

  8d9d2ce_w1272_meesbuxusrupsbuxusaa

  De buxusmot vormt de laatste jaren een steeds groter probleem voor de buxusplanten in de tuin. Sommige buxusbezitters gebruiken chemische bestrijdingsmiddelen tegen de buxusmot. Regelmatig ook middelen die wettelijk niet zijn toegelaten. De rupsen van de buxusmot worden echter graag gegeten door verschillende vogels, waaronder de kool- en pimpelmees. Er zijn aanwijzingen dat het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen tegen de buxusmot kan leiden tot een verhoogde sterfte van jonge mezen in de nestkast.

  In 2018 heeft het Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM) enkele dode jonge mezen onderzocht op plaatsen in de stad waar ook de buxusmot werd bestreden. Vergeleken met mezen uit een bosgebied bevatten de ‘stadsmezen’ aanzienlijk meer bestrijdingsmiddelen.

  Doe mee aan het onderzoek naar mezensterfte

  Dit jaar gaat CLM het onderzoek op een grotere schaal oppakken. Door meer dode jonge mezen te analyseren kunnen zij meer zeggen over de relatie tussen buxusmotbestrijding en de bestrijdingsmiddelen die ze in de mezen vinden.

  Jullie zijn onmisbaar bij dit onderzoek. Wanneer je in je tuin plots veel dode mezen vindt in de nestkast én er heeft chemische buxusmotbestrijding in de buurt plaatsgevonden, dan wil CLM graag de dode jonge mezen onderzoeken op bestrijdingsmiddelen.

  Meer informatie via de website van het CLM

  Bron: CLM

  Geplaatst in: Nieuws