Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Help het onderzoek naar mezensterfte

  •  
29-04-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
156 keer bekeken
  •  
8d9d2ce_w1272_meesbuxusrupsbuxusaa
De buxusmot vormt de laatste jaren een steeds groter probleem voor de buxusplanten in de tuin. Sommige buxusbezitters gebruiken chemische bestrijdingsmiddelen tegen de buxusmot. Regelmatig ook middelen die wettelijk niet zijn toegelaten. De rupsen van de buxusmot worden echter graag gegeten door verschillende vogels, waaronder de kool- en pimpelmees. Er zijn aanwijzingen dat het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen tegen de buxusmot kan leiden tot een verhoogde sterfte van jonge mezen in de nestkast.
In 2018 heeft het Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM) enkele dode jonge mezen onderzocht op plaatsen in de stad waar ook de buxusmot werd bestreden. Vergeleken met mezen uit een bosgebied bevatten de ‘stadsmezen’ aanzienlijk meer bestrijdingsmiddelen.

Doe mee aan het onderzoek naar mezensterfte

Dit jaar gaat CLM het onderzoek op een grotere schaal oppakken. Door meer dode jonge mezen te analyseren kunnen zij meer zeggen over de relatie tussen buxusmotbestrijding en de bestrijdingsmiddelen die ze in de mezen vinden.
Jullie zijn onmisbaar bij dit onderzoek. Wanneer je in je tuin plots veel dode mezen vindt in de nestkast én er heeft chemische buxusmotbestrijding in de buurt plaatsgevonden, dan wil CLM graag de dode jonge mezen onderzoeken op bestrijdingsmiddelen.
Meer informatie via de website van het CLM
Bron: CLM
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.