NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Hengel ter discussie

  vissen_35.jpg

  Sportvissen moet tot het verleden gaan behoren. Althans als het ligt aan de Partij voor de Dieren. In Amsterdam diende de fractie onlangs een initiatiefvoorstel in voor een gemeentelijk hengelverbod. Ook de Stichting Vissenbescherming vindt het verwonden van vissen voor het plezier niet meer van deze tijd. Marco Kraal van Sportvisserij Nederland vindt een eventueel verbod absurd. Volgens hem is vissen is geen dierenmishandeling en ervaren ze geen pijn zoals mensen dat doen’. In Vroege Vogels een discussie over het voorstel van een hengelverbod.

  Sportvisverbod: Ja/Nee?
  Op Vroege Vogels Facebook en via een poll op de website kun je stemmen voor of tegen een verbod op sportvissen. De reacties lopen sterk uiteen en de emoties lopen soms hoog op:

  "Doe een haakje zelf in jullie mond voel je wat een vis voelt."

  "Stoppen? Niks stoppen. Gewoon door vissen. Hobby van bijna 2 miljoen mensen om zeep helpen?"

  "De meeste sportvissers doen Catch en Release vissen. Niks mis mee."

  "Zolang er met respect omgesprongen met met de vis vind ik het prima......maar waar ligt de grens?"

  "Zelfs als die dieren geen pijn hebben is de stress enorm! Alleen daarom al moet je niet sportvissen."

  "De sportvissers zijn de grootste beschermers zijn van de visstand in Nederland."

  Een tussenstand in de poll laat zien dat ongeveer 75% tegen een verbod is. Verschillende organisaties roepen op om te stemmen.

  Enquête
  Dit voorjaar deed onderzoeksbureau Motivaction in opdracht van Stichting Vissenbescherming en Dierenbescherming Amsterdam een enquête over de sportvisserij in Nederland. Uit het onderzoek zou blijken dat een meerderheid van de Nederlanders meent dat vissen pijn, angst en stress ervaren en verwondingen oplopen tijdens het hengelen. Zij zijn overwegend van mening dat het hengelen geen diervriendelijke bezigheid is en geen geschikt middel is om kinderen respect voor dieren bij te brengen.

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media

Meer in Fragment Radio