Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Henk: drieteenstrandloper en steenloper

  •  
29-03-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
135 keer bekeken
  •  
Henk laat ons elke week in 1 minuut iets bijzonders in de Nederlandse natuur zien. Deze week zijn het de drieteenstrandloper en steenlopers op het strand van IJmuiden.
Drieteenstrandloper
Dit lichte strandlopertje mist, zoals de naam doet vermoeden, een teen die de meeste vogels wel hebben. Toch kunnen ze, met drie tenen aan elke poot, heel hard voor de golven uitrennen op het strand, op zoek naar aangespoeld voedsel.
De drieteenstrandloper broedt op de Arctische toendra's en overwintert langs de kusten van Europa tot en met Zuid-Afrika. In Nederland is de vogel vooral in de winter op stranden langs de Noordzee, Waddenzee en het Deltagebied te zien.
Record
Een geringde drieteenstrandloper brak in 2009 alle records. Het dier vertrok op 11 augustus uit Zuid-Noorwegen en werd al op 16 augustus op het strand van Esiama in Ghana gespot. Hij had dus een non-stop vlucht van 6000 kilometer volbracht in 5 dagen!
Steenloper
In tegenstelling tot de drieteenstrandloper, zoekt deze loper niet z’n eten in de zee, maar tussen de rotsen. Dit komt omdat hij een stevige snavel en opvallend korte poten heeft. De steenloper eet scheldieren en kleine kreeftachtigen. In de zomer verlaat hij de kust en bestaat het voedsel uit insecten en zaden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.