Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Herken de kiekendief

  •  
28-03-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
8578 keer bekeken
  •  
steppekiekedief_WilfriedSolarz.jpg

© Steppekiekendief (fotograaf: WilfriedSolarz)

In ons land komen vier soorten kiekendieven voor: de grauwe, de blauwe, de bruine kiekendief ene de steppekiekendief. De bruine is het talrijkst met 1200 à 1400 broedparen. De andere drie soorten zijn veel zeldzamer: de grauwe telt maar 45 broedparen en de blauwe slechts 11. Overwinterende en overzomerende steppekiekendieven worden slechts sporadisch in Nederland gezien.
Verdwijnend leefgebied is de hoofdoorzaak van de terugloop van deze soorten. Organisaties als de  Werkgroep Grauwe Kiekendief  leggen speciale akkers aan om kiekendieven te beschermen.  

Kiek ‘ns daar

Hoe onderscheid je nou de steppekiek van de blauwe? Hoe onderscheid je überhaupt een kiekendief van een andere roofvogel? Tijd voor een stoomcursus.

Vlieghoogte

Kiekendieven jagen op het gehoor. Ze jagen dus nooit hoog in de lucht, maar zo’n twee meter boven de grond. Ze vliegen tegen de wind in met de vleugels in een V-vorm omhoog, en ze vliegen dan een beetje schommelend.

Man vs. vrouw

Opmerkelijk bij alle kiekendieven is dat man en vrouw sterk van elkaar verschillen. De vrouwen zijn vervolgens lastig van elkaar te onderscheiden: die zijn allemaal in meer of mindere mate bruin.

Kleur

Voor onderscheid moeten we bij de mannen zijn, maar dan nog maken grauw en blauw het ons niet makkelijk. Men heeft zelfs heel lang gedacht dat het een en dezelfde soort was. Voor de kenner: de blauwe is egaal van kleur en aan de compacte kant; de grauwe is slanker en heeft een streep overlangs. De bruine kiekendief is behoorlijk bont gekleurd met een opvallend blonde kop. De steppekiekendief is van onderen erg licht en heeft twee karakteristieke zwarte wybertjes aan z’n vleugeltoppen.
Vliegende kieken zijn te herkennen aan de ‘vingers’: de úitstekende vleugeltippen. Bruin en blauw hebben er vijf; grauw en steppe hebben er vier aan iedere vleugel.
Kiekendieven - herkenningskaart

© Fotografen: Rein Hofman, Wilfried Solarz, Willem de Wolf, Mark de Vos, Ruud Sharp en Bonteklepper.

Met dank aan de fotografen: Rein Hofman, Wilfried Solarz, Willem de Wolf, Mark de Vos, Ruud Sharp en Bonteklepper.

TV-fragment: Steppekiekendief

De steppekiekendief is een roofvogel uit Oost-Europa. Zoals alle kiekendieven hoort hij in Afrika of Azië te overwinteren. In 2016 is er een eenjarig mannetje neergestreken in de Onlanden,een waterrijk natuurgebied op de grens van Groningen en Drenthe. Er worden wel vaker steppekieken in ons land gezien, maar tot nu toe altijd tijdens de vogeltrek. Dat deze vogel hier lijkt te overwinteren is opmerkelijk. Menno ging naar ‘m op zoek en krijgt een cursus kiekendief herkennen.

Meer over:

kiekendief
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.